Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Ekonomija

07.10.2024
1556

ODRŽAN INFORMATIVNI DAN ZA POLJOPRIVREDNIKE  

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Povodom objave drugog Javnog poziva za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2024. godinu, danas je u sali Kina „Boka“ održan Info dan.

U skladu sa Odlukom o podsticajima u razvoj poljoprivrede Sekretarijat za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj će sredinom oktobra raspisati drugi javni poziv za raspodijelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2024. godinu.

Predstavnice Sekretarijata su prisutnima na sastanku predstavile vrste podsticaja za koje su opredijeljena budžetska sredstva Opštine Kotor za tekuću godinu, te način, uslove i kriterijume za javni poziv.

Na početku se obratila sekretarka Sekretarijata, Suzana Radulović, navodeći da je na prethodnom javnom pozivu preostao iznos od “40 hiljada eura planiranih sredstava”.

“Svi korisnici su opravdali sredstva kroz svoje izvještaje. Stvorili smo uslove da se raspiše drugi javni poziv”, kazala je ona.

Za učešće na konkursu, navela je, samostalna savjetnica za turizam i poljoprivredu Katarina Šovran, potrebno je, između ostalog, priložiti rješenja izdata od resornog ministarstva za granu poljoprivrede kojim se podnosilac zahtjeva bavi i rješenje o izmirenom porezu za 2023. godine.
 
“U suštini znate kakva je odluka i da ćemo, ako bude interesovanja poljoprivrednih proizvođača, opet raspisati javni poziv za voćarstvo, maslinarstvo, povrtlarsku i cvjećarsku proizvodnju, pčelarstvo, stočarstvo, organsku poljoprivredu, ruralni  turizam i marikulturu, ljekovito i aromatično bilje, za nabavku kolektora za obnovljive izvore energije, a s obzirom na to da ćemo na ovom javnom pozivu imati skoro 40 hiljada eura. Gledaćemo da ta sredstva opredijelimo za one grane za koje se ljudi budu najviše interesovali. Nama je u interesu da uložimo taj novac u nešto što je potrebno građanima”, poručila je Šovran.

Za premije Ministarstva poljoprivrede za stočarstvo, rok za prijavu je, kaže, do kraja mjeseca.

“Molim vas da popišete stoku i da bude obilježena do dana javnog poziva. Uradite to ovih dana ukoliko imate grla koja nisu popisana, zato što će za stočarstvo jedan od uslova biti da su grla popisna i da se na vašem gazdinstvu nalaze minimum šest mjeseci”, kazala je ona i dodala da ove godine premije po grlu iznose - za koze i ovce 25 eura, za goveda 100, za svinjogojstvo 50 eura, u živinarstvu, po koki nosilji 10 eura, pri čemu  takvih zahtjeva nije bilo, jer je uslov da se ima minimalno 300 koka nosilja.

Poljoprivredni proizvođač Đorđija Ivetić interesovao se da li se iz odluke može eliminisati član po kojem Maslinasko društvo (MD) “Boka” ne može konkurisati za podsticajne mjere.

Problem je u zakonu i opštinskoj odluci, a to je i stav Ministarstva poljoprivrede, odgovorila je sekretarka Suzana Radulović i precizirala da je Opština Kotor od prošle godine u pregovorima sa Opštinom Tivat da se izbjegne taj način, te da se Društvu pomogne kroz finansiranje obnove novog ugovora između tri opštine - Kotor, Tivat i Herceg Novi.

“Opština Kotor sa svoje strane, kao i Opština Tivat i Herceg Novi ukoliko želi, da finansiramo to Društvo dok se zakonodavni okvir ne promijeni. Sada je kod MD Boka problem što to ide prema sjedištu Društva i to se ne može promijeniti dok se ne promijeni zakon”, objasnila je Radulović. 

Ivetić se raspitivao i u vezi mogućnosti da Opština Kotor sugeriše da se iz državne parcele izdvoji dio za potrebe izmještanja, odnosno izgradnje mlina MD “Boka”, na šta mu je odgovoreno da se na tu temu raspita u Sekretarijatu za urbanizam.

On je najavio preduzimanje koraka u cilju zaštite grbaljske pamidore kao autohtonkog poljoprivrednog proizvoda sa područja Grblja.
   
U vezi dobijanja premija za košnice, interesovali su se prisutni pčelari na šta im je dat odgovor da to nije predviđeno opštinskom odlukom.

“Nisu ušle u stočarstvo, već je pčelarstvo odvojeno kao posebna graana i ostalo je da pismenim putem podnesete inicijativu kao pčelarsko udruženje i kao članovi, kako bi mi imali osnov da to unesemo kada se odluka bude mjenjala. Međutim, takva inicijativa do sekretarijata nije stigla, tako da su naša vrata za saradnju otvorena, kazala je Šovran, a sekretarka Radulović najavila da će premije po košnici “biti riješene naredne godine”.

Na skupu se čulo i da jedan korisnik može da dobije najviše deset posto sredstava, odnosno 3,5 do 4 hiljade eura.

Popis poljoprivrede, informisani su prisutni poljoprivredni proizvođači, počeo je 1. oktobra, te su zamoljeni da u svoja domaćinstva prime popisivače i popune upitnik što je “isključivo” u cilju dobijanja statističkih podataka.

“Kako bi se napravio uvid u pravo stanje poljoprivrede u Crnoj Gori i novac opredijelio u one grane gdje se utvrdi da postoji nedostatak, a zainteresovanost za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom”, pojasnila je Šovran.

Iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj saopšteno je da su svi korisnici koji su ostvarili pravo na podsticajna sredstva na prvom Javnom pozivu za raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju poljoprivrednih proizvođača u Opštini Kotor za 2024. godinu namjenski utrošili i opravdali finansijska sredstva koja su im dodijeljena.

Podijeli na: